Malinová bábovka

08.05.2023

Bábovka je jeden z nejčastějších dezertů, který se v českých domácnostech připravuje už od 15. století. Moje dětství provázela klasická dvoubarevná bábovka z jednoduchého hrníčkového receptu, kdy se připravilo světlé těsto, jehož část se obarvila kakaem, a pak se tato dvě těsta nalila přes sebe. Taky teď máte před očima ten typický řez bábovkou :)? Moje mamka tento klasický recept dělá dodnes, dokonce k tomu používá i tu starou hliníkovou formu toho nejznámějšího tvaru. 

V dnešní době můžeme pořídit formy s nepřilnavým povrchem. Vřele doporučuji ty s povrchem PFLUON pro pečení piškotových, třených i kynutých těst, ze kterých jde bábovka nádherně vyklopit téměř hned po vytažení z trouby a nesrazí se (např. tato bábovková forma z Orionu). Forma je sice trošku dražší, ale rozhodně nebudete litovat! V dnešní době také můžeme pořídit nejen kvalitní ale i designové formy, které z klasické bábovky vytvoří krásný a slavnostní dezert, jenž bude zdobit váš slavnostní stůl. Všechny moje bábovky vycházejí ze stejného základního receptu, který s pomocí zvládne i 7 letá pekařka nebo pekař :). Nechte se inspirovat různými příchutěmi a zdobením, a vyzkoušejte sami, jak se i na obyčejně neobyčejné bábovce můžete kreativně vyřádit. 

Malinová bábovka s bílou čokoládou

Malinová bábovka vychází ze základního receptu, do kterého se přidají buď mrazem sušené nebo čerstvé maliny. Navrch se pak rozpustí bílá čokoláda s troškou másla a dozdobí se čerstvými a sušenými malinami. 

Co budete potřebovat:


  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru 
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 celá vejce
  • 1 smetana ke šlehání (200-250 ml, 33%)
  • trochu mléka
  • olej nebo máslo na vymazání formy
  • čerstvé maliny podle chuti
  • mrazem sušené maliny 
  • bílá čokoláda a kousek másla na polevu

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170°C

  2. Formu na bábovku vymažte máslem nebo olejem

  3. V míse si smíchejte nejprve sypké suroviny (mouku, cukr, kypřící prášek)

  4. Přidejte tekuté suroviny (vejce, smetanu) 

  5. Všechno dohromady promíchejte ručním šlehačem nebo v robotu, těsto by mělo mít krásně hladkou litou konzistenci. Pokud je moc husté, přidejte trochu mléka

  6. Do těsta přimíchejte mrazem sušené i čerstvé maliny

  7. Těsto nalijte do formy a dejte péct

  8. Bábovku pečte cca 30 minut, ale závisí to na pečících vlastnostech vaší trouby. To, že je upečená zjistíte tak, že do ní píchnete na několika místech špejlí a pokud je po vytáhnutí špejle vlhká nebo se na ní těsto lepí, je to znamení, že bábovka ještě není upečená. 

  9. Upečenou bábovku vyndejte z trouby. Pokud máte formu s povrchem PFLUON, nechte ji po vytažení 5 minut stát na lince a poté můžete vyklopit na stojánek nebo tác. U starších forem je potřeba nechat bábovku úplně vychladnout a vyklopit až poté. 

  10. Ve vodní lázni si rozpusťe bílou čokoládu se dvěma lžičkami másla. Následně směsí polijte bábovku a dozdobte čerstvými malinami a práškem z malin sušených.