Malinová bábovka

Bábovka je jeden z nejčastějších dezertů, který se v českých domácnostech připravuje už od 15. století. Moje dětství provázela klasická dvoubarevná bábovka z jednoduchého hrníčkového receptu, kdy se připravilo světlé těsto, jehož část se obarvila kakaem, a pak se tato dvě těsta nalila přes sebe. Taky teď máte před očima ten typický řez bábovkou :)? Moje mamka tento klasický recept dělá dodnes, dokonce k tomu používá i tu starou hliníkovou formu toho nejznámějšího tvaru.
V dnešní době můžeme pořídit formy s nepřilnavým povrchem. Vřele doporučuji ty s povrchem PFLUON pro pečení piškotových, třených i kynutých těst, ze kterých jde bábovka nádherně vyklopit téměř hned po vytažení z trouby a nesrazí se (např. tato bábovková forma z Orionu). Forma je sice trošku dražší, ale rozhodně nebudete litovat! V dnešní době také můžeme pořídit nejen kvalitní ale i designové formy, které z klasické bábovky vytvoří krásný a slavnostní dezert, jenž bude zdobit váš slavnostní stůl. Všechny moje bábovky vycházejí ze stejného základního receptu, který s pomocí zvládne i 7 letá pekařka nebo pekař :). Nechte se inspirovat různými příchutěmi a zdobením, a vyzkoušejte sami, jak se i na obyčejně neobyčejné bábovce můžete kreativně vyřádit.
Malinová bábovka s bílou čokoládou
Malinová bábovka vychází ze základního receptu, do kterého se přidají buď mrazem sušené nebo čerstvé maliny. Navrch se pak rozpustí bílá čokoláda s troškou másla a dozdobí se čerstvými a sušenými malinami.

Co budete potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 prášek do pečiva
- 3 celá vejce
- 1 smetana ke šlehání (200-250 ml, 33%)
- trochu mléka
- olej nebo máslo na vymazání formy
- čerstvé maliny podle chuti
- mrazem sušené maliny
- bílá čokoláda a kousek másla na polevu
Postup:
Troubu předehřejte na 170°C
Formu na bábovku vymažte máslem nebo olejem
V míse si smíchejte nejprve sypké suroviny (mouku, cukr, kypřící prášek)
Přidejte tekuté suroviny (vejce, smetanu)
Všechno dohromady promíchejte ručním šlehačem nebo v robotu, těsto by mělo mít krásně hladkou litou konzistenci. Pokud je moc husté, přidejte trochu mléka
Do těsta přimíchejte mrazem sušené i čerstvé maliny
Těsto nalijte do formy a dejte péct
Bábovku pečte cca 30 minut, ale závisí to na pečících vlastnostech vaší trouby. To, že je upečená zjistíte tak, že do ní píchnete na několika místech špejlí a pokud je po vytáhnutí špejle vlhká nebo se na ní těsto lepí, je to znamení, že bábovka ještě není upečená.
Upečenou bábovku vyndejte z trouby. Pokud máte formu s povrchem PFLUON, nechte ji po vytažení 5 minut stát na lince a poté můžete vyklopit na stojánek nebo tác. U starších forem je potřeba nechat bábovku úplně vychladnout a vyklopit až poté.
Ve vodní lázni si rozpusťe bílou čokoládu se dvěma lžičkami másla. Následně směsí polijte bábovku a dozdobte čerstvými malinami a práškem z malin sušených.
